Lisää aiheesta

SEURAKUNNAN PÄIVÄNAVAUSVUORO

Seurakunnan pitämä päivänavaus koulussa on lähtökohtaisesti uskonnollinen tilaisuus, ja se voi sisältää hengellistä musiikkia, rukousta ja raamatunlukua.

Seurakunnan päivänavausvuoron on hyvä olla säännöllinen, jotta se niveltyy luontevasti koulun työjärjestykseen. Silloin koulun on ennakkoon helpompi suunnitella mielekäs korvaava tilaisuus heille, jotka eivät osallistu uskonnollisiin tilaisuuksiin. Usein laatu korvaa määrän, joten sopiva tiheys kannattaa miettiä yhdessä.

Keskusradiosta pidetty päivänavaus on haastava laji, kun puhuja ja kuulijat eivät näe toisiaan. Salissa syntyy yleensä tiiviimpi vuorovaikutus, mutta siirtymisiin on tuolloin varattava erikseen aikaa.

Hyvän päivänavauksen tuntomerkit:

• yksi selkeä viesti
  • kohderyhmä huomioon
  • havainnollisuus
  • sopiva pituus
  • hyvä näkyvyys ja kuuluvuus

Sopivia päivänavausteemoja kirkkovuoden juhlapäivien lisäksi ovat koulun arjesta nousevat. Esimerkiksi ystävyys, anteeksianto, suru, lähimmäisenrakkaus, kiitollisuus, vastuullisuus, oman paikan löytäminen, totuus ja valhe, suhde luontoon sopivat kaikenikäisille.