Tervetuloa Koulu ja kirkko -sivustolle!
Koulu ja kirkko työskentelevät yhdessä
Koulu ja kirkko -sivusto inspiroi ja tukee paikallista yhteistyötä koulujen ja seurakuntien välillä.

Yhteistyön korit
Yhteistyön korit tarjoavat selkeän rakenteen kunnan sivistystoimen ja seurakunnan väliseen yhteistyöhön.
Ne perustuvat Opetushallituksen päivitettyihin ohjeisiin.
Kullakin Yhteistyön korilla on omat pelisääntönsä, minkä vuoksi ne on pidettävä erillään toisistaan.
Alla pikakatsaus koreihin.
Syvennä tietoasi: Yhteistyön periaatteet
Tutustu Yhteistyön koreihin
Jokaiseen koriin sisältyy uusia mahdollisuuksia koulun ja kirkon yhteistyöhön.
Koulun yleissivistävää opetusta ohjaavat koululait ja opetussuunnitelman perusteet, joiden yleisessä osassa seurakunta mainitaan koulun yhteistyökumppanina.
Oppiaineessa uskonto seurakunnassa toimivat ovat asiantuntijoita. Seurakunta voi tarjota oppimisympäristöjä ja omaa asiantuntemustaan eri oppiaineissa ja opetuksen kohdissa, myös oppiainerajat ylittävästi.
Esi- ja perusopetus on oppilaita uskonnollisesti, katsomuksellisesti ja puoluepoliittisesti sitouttamatonta. Yhteistyötä määrittävät koulun pedagogiset tavoitteet, joten on tärkeää suunnitella oppituntitunti- ja asiantuntijavierailut yhdessä etukäteen.
Uskonnonopetus on luonteeltaan yleissivistävää, uskonnon harjoittaminen tai julistaminen ei kuulu oppitunneille.
Sen sijaan tutustuminen seurakunnan toimintaan, kirkkorakennukseen ja hautausmaahan, virsiin ja rukouksiin sisältyy eri vuosiluokkien opetussuunnitelmaan.
Lukuvuoden varrella on erilaisia juhla-aikoja, jotka liittyvät suomalaiseen kulttuuriperintöön.
Myös muiden läsnäolevien kulttuurien juhlia tulee viettää koulussa. Juhlat ovat koulun omia yhteisöllisiä juhlia silloinkin, kun ne liittyvät kirkkovuoteen, kuten jouluun.
Seurakunnan työntekijä voi aina osallistua tilanteen mukaan tällaisiin juhliin vieraana tai asiantuntijana koulun toiveen mukaan.
Uskontoon viittaavat juhlatraditiot kuten Suvivirsi tai jouluevankeliumi ovat osa suomalaista kulttuuria, eivätkä tee juhlasta uskonnollista tilaisuutta.
Kaikkien on voitava osallistua lukukauden päätösjuhliin.
Koulu voi järjestää uskonnollisia tilaisuuksia kuten koulujumalanpalveluksia, uskonnollisia päivänavauksia ja konsertteja.
Nämä tilaisuudet toteuttavat positiivista uskonnonvapautta, joten niihin voi sisältyä uskonnon harjoittamista, kuten esimerkiksi rukousta.
On toivottavaa, että uskonnollisia tilaisuuksia järjestettäisiin ekumeenisena yhteistyönä ja uskontodialogin hengessä.
Uskonnollisiin tilaisuuksiin osallistuvat ne oppilaat, joiden huoltajat antavat siihen suostumuksensa, riippumatta oppilaan uskonnollisen yhdyskunnan jäsenyydestä.
Koulun tulee tiedottaa uskonnollisista tilaisuuksista ja niiden korvaavista vaihtoehdoista koteja ajoissa. Opetuksen järjestäjä (kunta) päättää, miten tieto osallistumisesta tai osallistumattomuudesta kerätään.
Opetushallituksen ohjeistuksen (1/2018) mukaan opetuksen järjestäjä päättää, järjestetäänkö koulupäivän aikana uskonnollisia tilaisuuksia.
Kunnassa voidaan myös päätyä siihen ratkaisuun, ettei uskonnollisia tilaisuuksia järjestetä koulupäivän aikana vaan vapaa-ajalla, ja koulun kanssa sovitaan tiedottamisesta.
Seurakunta tarjoaa monenlaisia ennaltaehkäiseviä toimintamalleja ja menetelmiä koulun opiskelu- ja työhyvinvoinnin lisäämiseksi.
Esimerkkeinä voidaan mainita välituntitoiminta, ryhmäyttämiset, erilaiset virkistyspäivät, kerhot, leirit ja retket. Niitä toteutetaan resurssien ja koulun tarpeiden mukaan.
Seurakunnalla on valmiuksia tukea paikallisesti ja moniammatillisesti kouluyhteisöä myös silloin, kun siellä kohdataan surua tai tarvitaan kriisiapua.
Tukea annetaan kaikkia katsomuksia kunnioittaen.

Yhteistyön periaatteet
Tutustu yhteistyön periaatteisiinYhteistyö merkitsee
Materiaaleja

Aineistoja ja linkkejä
Seurakunnan lapsi- ja nuorisotyöntekijät voivat toimia asiantuntijoina esimerkiksi vanhempainilloissa. Täältä voit lukea edellytyksistä, joiden perusteella seurakunnan työntekijä voi osallistua koulun oppilaiden ja opiskelijoiden hyvinvointityöhön. Täältä löytyy myös hyödyllisiä linkkejä.
Hyödyllisiä linkkejä
Kumppanipolut
