Älä tavoittele lähimmäisesi omaisuutta

Piraatti

Lasse Eriksson on töissä koulun iltavahtimestarina. Työnsä ohessa hän harjottaa laitonta pelien kopiontia koulun atk-luokan tietokoneella. Lassen liiketoimet menestyvät ja varastoon on kertynyt jo mukava summa rahaa.

Piraattilevyjen tehtailu saa kuitenkin nopean lopun, vaikkakaan ei siksi että Lassen toimet olisivat paljastuneet.

Jotkut väärät asiat ovat niin arkipäiväisiä, että ne eivät edes tunnu vääriltä. Laittoman cd-kopion tekeminen ei tunnu vahingoittavan ketään. Myydäänhän kaikkia pelejä ja äänilevyjä laillisestikin tuhansia, jopa miljoonia kappaleita. Sitä paitsi monet pop- ja rocktähdet ovat niin sikamaisen rikkaita, että muutaman markan tulonmenetyksen ei luulisi tuntuvan missään.

Elokuvassa Lasse Eriksson on kehittänyt itselleen toimivan sivubisneksen. Hän kopioi harvinaisia pelejä työpaikallaan ja myy niitä eteenpäin huomattavasti halvemmalla kuin kaupan hinta. Kuinka moni olisi valmis ryhtymään Lassen asiakkaaksi?

Tarinassa tapahtuu yllättävä käänne. Lassen toiminnan kannattavuus on niin ilmeinen, että koulun atk-opettaja keksii sen myös. Atk-opettaja kantaa polttavan cd-aseman ja Lassen tienaamat rahat kotiinsa. Lasse ei voi tehdä asialle mitään, sillä samalla paljastuisi hänen oma väärinkäytöksensä. Atk-opettaja rikkoo yhdeksättä käskyä tavoitellessaan Lassen omaisuutta. Mutta onko rike sallitumpi, koska omaisuus on vääryydellä ansaittu?

Mikä on ostajan rooli? Onko hän vähemmän syyllinen kuin myyjä?

Yhdeksäs ja kymmenes käsky ovat esimerkkejä siitä, miten kauas sekä rakkauden vaatimus että itsekkyyden valta ulottuvat. Niissä laajennetaan ja syvennetään sitä, mikä on sanottu aikaisemmissa käskyissä. Jumala näkee salaisetkin ajatuksemme ja ulottaa käskynsä koskemaan myös himoitsemista.

Meidän on suojeltava ja puolustettava lähimmäistä, vaikka se edellyttäisi luopumista omista oikeuksistamme. Jumala kieltää tavoittelemasta etua toisen kustannuksella, vaikka keinot olisivat laillisiakin.

Lasse Eriksson on 19-vuotias opiskelija, joka on sivutoimisesti töissä koulun iltavahtimestarina. Vahtimestarin työn ohessa Lasse käyttää koulun ATK-luokan laitteistoa tehdessään laittomia kopioita tietokonepeleistä ja ohjelmista, joita hän myy kohtuullisella menestyksellä yhä kasvavalle asiakaskunnalle. Tuottoisan bisneksen hedelmät kuitenkin varastetaan

Kalle Kivinen on 18-vuotias merkonomiopiskelija ja Lassen vanha tuttu. Hän on ostanut jo monia pelejä ja ohjelmia Lasselta murto-osalla oikeasta hinnasta. Kun Lassen piraattipaja sulkeutuu, Kalle löytää kuitenkin avun luokkatoverinsa Pasin kautta. Pasin eno nimittäin on ryhtynyt myös harjoittamaan kannattavaa kopiointitoimintaa.

Pasin eno Kai Ruuskanen, 33, on töissä samassa koulussa Lassen kanssa atk-opettajana. Myös hän harjoittaa laitonta kopiointia ja tässä tapauksessa tekee onnistuneen nurkanvaltauksen. Lassen liiketoiminta tyrehtyy ja siirtyy hänelle.