Älä lausu väärää todistusta lähimmäisestäsi

Takki

Kahdeksannessa elokuvassa nuori opettaja joutuu erottamaan tappelijoita välitunnilla toisistaan. Rytäkässä toisen oppilaan takin hiha repeää. Oppilas väittää opettajan olleen liian kovakourainen, kun taas opettajan mielestä hänen oli pakko yrittää estää tappelun alkaminen uudelleen. Ketä on uskominen?

Elokuva kuvaa muunneltua totuutta. Niko, jonka takki repesi, saatoi kokea tulleensa väärin kohdelluksi. Tapahtuman syy-seuraussuhde häneltä kuitenkin unohtuu. Miksi takki repesi? Siksikö, että opettaja repi sen, vai siksi, että Niko riuhtoi itsensä väkisin irti?

Miksi Niko kertoi isälleen perättömän version tapahtuneesta? Oliko hänen motiivinaan kosto? Halusiko hän näyttää, että hänellä on arvaamatonta vaikutusvaltaa? Halusiko hän tehdä vaikutuksen koulutovereihinsa? Mitä muut ajattelevat Nikosta tapahtuneen jälkeen?

Vastuu oikeudenmukaisuudesta kuuluu myös muille. Ensimmäinen vastuunkantaja on Nikon isä. Hänen toimintansa aiheutti opettajalle elokuvassa esitetyt seuraamukset. Kuinka tärkeätä onkaan, että niillä joilla on valtaa on myös terve vastuuntunto?

Myös koulun rehtori on vastuullinen. Hänen olisi pitänyt selvittää asia perin juurin. Tai mahdollisesti hän tekikin selvityksen, mutta ei silti puolustanut opettajaa avoimesti. Mikä painoi rehtorin vaakakupissa eniten?

Ketkä muut ovat tarinassa syyllisiä?

Jumalan tarkoitus on, että ihmiset kunnioittavat toisiaan. Lähimmäisen rakastamiseen kuuluu myös hänen maineensa ja kunniansa suojeleminen. Niiden menetys on raskas isku, jonka vaikutus voi tuntua koko elämän ajan.

Opettaja Kaisa Valkonen on vastaalmistunut luokanopettaja ja ensimmäistä vuottaan töissä. Oppilaat pitävät Kaisasta ja Kaisa oppilaista.

Oppilaista Niko Korhonen hakeutuu herkästi riitoihin ja tappeluihin. Niko on luokalla johtajatyyppiä. Muut seuraavat helposti Nikon esimerkkiä ja myös vaikenenvat selvistä härnäämisistä ja kiusotteluista, joita Niko välillä järjestää toisille. Niko tietää paljon kouluasioista, sillä hänen isänsä Jussi vaikuttaa kaupunginvaltuutettuna ja arvostettuna luottamushenkilönä koulutoimessa.

Urpo Repo on ollut rehtorina kaksi lukuvuotta. Hän hoitaa työnsä järjestelmällisesti, mutta ei ole välttämättä paras mahdollinen esimies ja tukija muille opettajille. Rehtori Repo haluaa antaa koulusta ulospäin moitteettoman kuvan. Kun Jussi Korhonen otti Urpo Repoon yhteyden koulussa tapahtuneen välikohtauksen vuoksi, hän koki mielestään henkilökohtaisen arvovaltatappion.

Jussi Korhonen on valittu suurella äänimäärällä kaupunginvaltuustoon. Jussi on toiminnan mies. Mikäli ongelmia ilmaantuu, Jussi tekee johtopäätöksensä ja hoitaa pulman suorasukaisin ottein pois päiväjärjestyksestä. Hän on sangen ylpeä pojastaan Nikosta ja haluaa uskoa hänestä hyvää joka tilanteessa. Jussi arvelee monien olevan kateellisia Nikolle, koska asiat ovat Korhosilla mallillaan. Jussin motto kuuluu: Perhettä pitää puolustaa ulkomaailmaa vastaan.