Älä varasta

Luontoretki

Sarjan seitsemäs elokuva on aikuisen miehen luontoretki lapsuuden leikkimaastoon. Kävely tuo mukanaan muistoja kavereista ja yhteisistä hetkistä.

Mutta mikä johto kiiltonahkakengissä liikkuvan luontoretkeilijän mukana roikkuu? Miten se voi liittyä seitsemänteen käskyyn?

Varastaminen on jonkin toiselle kuuluvan luvatonta haltuunottamista tai sen tuhoamista. Varastaminen tuo mieleen auto- ja asuntomurrot, pyörätelineestä anastetut maastopyörät ja järjestäytyneen rikollisuuden. Mitä elokuvassa oleva mies varastaa ja keneltä?

• Miksi yhteisen omaisuuden varastaminen on vähemmän rikollisen tuntuista kuin yksityisen omaisuuden?
  • Mitä muita esimerkkejä on olemassa yhteisestä omaisuudesta varastamisesta?
  • Minkälaisia ei-materiaalisia asioita voi varastaa?

Raha ja omaisuus ovat Jumalan hyviä ja tarpeellisia lahjoja. Samalla ne ovat ihmiskunnan yleisimpiä epäjumalia.

Jumalan luoma hyvyys on tarkoitettu kaikille. Rakkaus velvoittaa meitä huolehtimaan kaikkien toimeentulosta. Yhteinen vastuumme ulottuu koko ihmiskuntaan.

Insinööri Janne Granlund on lähtenyt kävelylle lapsuutensa leikkimaisemiin. Näillä kallioilla ja näissä metsissä hän leikki ystäviensä kanssa monet leikit.

Granlundeilla pidetään viikonvaihteessa rapukestit, joihin tulee paljon vieraita, osa jopa lapsuuden aikojen tuttuja. Autotalliin on tarkoitus saada narikka päällysvaatteille. Nurkkiin on kuitenkin kertynyt kaiken maailman romua, josta täytyy päästä eroon ennen juhlia.

Janne olisi halunnut viedä vanhan tietokoneen kierrätyskeskukseen, mutta piti kohtuuttomana, että joutuisi maksamaan laitteesta kierrätysmaksun.