Älä tapa

Rankkari

Koulun liikuntatunnilla on ohjelmassa jalkapalloa. Kahdeksannen luokan liikunnan ryhmässä on monia
hyviä pelaajia. Elokuvan päähenkilö Toni ei kuitenkaan kuulu mielestään heihin, eikä haluaisi osallistua lainkaan peliin. Luokan paras jalkapalloilija on Juuso, joka itse pelaa seurassa.

Kuka on tappaja?

Vainko se, joka palkattuna tarkka-ampujana ampuu rintamalinjan takana lastaan suojelevaa äitiä? Sekö, joka virittää ajastetun naulapommin koulureppuun ja jättää sen tikittämään ruuhkabussin penkille? Sekö, joka salametsästää sukupuuttoon kuolevia villieläimiä, jotta joku saa niiden nahasta soman taljan takkansa eteen?

Kaikki edellä mainitut ovat rikoksia, joihin onneksi harvempi lienee syyllistynyt. Tappaminen tuntuu kaikille normaalia elämää eläville mahdottomalta, etäiseltä teolta. Mikä saisi tavaliisen matti tai maijameikäläisen ryhtymään tappajaksi?

Tappamisen taustalta löytyy yleiskäsite väkivalta. Väkivaltaa on monenlaista. Välillistä ja välitöntä, henkistä ja fyysistä, räikeää ja kaikessa hiljaisuudessa tapahtuvaa, törkeää ja mitättömän tuntuista. Entä jos käsky kuuluisi: "älä harjoita äläkä hyväksy - äänekkäästi tai hiljaa vaietetn - väkivaltaa"? Kuinka omakohtainen käskystä tällöin tulisi?

Kumpi sattuu enenmmän, nyrkki vai satuttava sana?

Viidennen käskyn elokuva on totta joka päivä jossakin koulussa, työpaikassa tai muussa yhteisössä. Eikö olekin?

Miksi?

Koska Jumala on rakkaus, hän tahtoo, että rakastamme lähimmäistämme niin kuin itseämme.

Jokaisen ihmisen elämä on Jumalan lahja ja sellaisena arvokas. Emme saa tuottaa lähimmäisellemme vahinkoa emmekä kärsimystä. Meidän on suojeltava häntä kaikissa oloissa. Erityistä tukea on annettava kaikkein heikoimmille.

Kahdeksasluokkalainen Toni on hyvä oppilas koulussa. Kokeiden saldo on järjestäen vähintään tyydyttävää tasoa. Liikunnassakin Toni on kohtalainen ja yrittää parhaansa. Silti kun pelijoukkueita valitaan hän joutuu odottamaan rivissä kunnes kaikki muut on valittu. Luokkatovereiden happamat kommentit pelin tiimellyksessä ovat saaneet Tonissa aikaiseksi suoranaista kammoa liikuntatunteja kohtaan.

Luonteeltaan Toni on rauhallinen ja seurallinen, joskaan hänen parhaat ystävänsä eivät löydy luokkatovereiden joukosta.

Juuso on luokan paras jalkapalloilija ja muutenkin hyvin suosittu kaveri niin tyttöjen kuin poikienkin keskuudessa. Juuson sanavalmius ja kärkevän suorasukainen esiintymistyyli herättää monissa ihailua ja kateutta. Hän nauttii itse roolistaan täysin siemauksin. Juuso pelaa jalkapalloa seurassa ja on joukkueen kapteeni ja maalikuningas. Urheilu on Juusolle hyvin tärkeää.

Opettaja Pekka Laakso on pidetty liikunnanopettaja ja pyrkii kannustamaan oppilaitaan suorituksissaan. Pekasta pitävät kaikki. Joskus Pekkaa sapettaa se, kun hän näkee että oppilas ei edes yritä. Tonin kohdalla Pekka on pyrkinyt olemaan kärsivällinen ja samalla kitkemään muitten huutelua pois. Tehtävä ei kuitenkaan ole aina helppo.