Kolmio

Kukko

Kynttilät

Kyyhkynen

Tasasivuinen kolmio symboloi Pyhää Kolminaisuutta. Kuviosta näkee, että yhtäkään osaa ei voi ottaa pois rikkomatta kokonaisuutta. Sen sisällä oleva silmä muistuttaa Jumalan kaikkinäkevästä katseesta.

Kirkon tornissa voi tuuliviirinä nähdä kukon. Se muistuttaa
opetuslapsi Pietarista, joka havahtui kukon lauluun kiellettyään
kolmasti vapahtajansa. Kukko kehottaa näin hengelliseen
valppauteen.

Alttarille kuuluvat yleensä palavat kynttilät. Niiden lukumäärällä on
oma merkityksensä. Yksi kynttilä tarkoittaa, ettei ole muita jumalia kuin Herra. Kaksi viittaa Jumalan sanan eri puoliin, lakiin ja evankeliumiin, tai Kristuksen ihmisyyteen ja jumaluuteen. Kolme kynttilää symboloi kolmiyhteistä Jumalaa. Neljä kynttilää kertoo neljästä evankelistasta. Seitsemän kynttilää ilmaisee Jumalan täydellisyyttä. Yhdeksän kynttilää tarkoittaa taas yhdeksään hengen hedelmään. Kaksitoista kynttilää viittaa täydellisyyteen opetuslasten lukumäärän mukaisesti.

Kaikukatosta koristaa usein kyyhkynen. Se symboloi Pyhää
Henkeä, joka tekee sanan eläväksi. Öljypuun lehvää nokassaan kantava kyyhkynen liittyy kertomukseen Noan arkista: vedenpaisumuksen jälkeen kyyhkynen oli ensimmäinen, joka toi tiedon maan löytymisestä. Se oli merkki siitä, että Jumala oli tehnyt sovinnon ihmiskunnan kanssa.