Älä käytä väärin Herran, Jumalasi nimeä

Osastopäällikkö

Sarjan toinen elokuva on vertaus toisesta käskystä. Elokuvan miljöönä on yritys, jonka toimiala ei tarkemmin käy elokuvasta ilmi. Yrityksessä vallitsee tiukka turvavalvontakäytäntö, jota kulunvalvonnasta vastaava toimihenkilö valvoo määrätietoisin ottein. Tehtävään hänet on asettanut osastopäällikkö, vai onko?

Toisen käskyn elokuva on vertauskuvallinen tarina. Elokuvassa turvallisuusvastaava Pirjo Ahlfors toimii "korkeamman auktoriteetin", "osastopäällikön" nimissä ja arvovallalla. Mitään mitä Pirjo sanoo ei ole sopivaa kiistää tai arvostella.

Samalla tavoin voidaan toimia myös Jumalan, Jeesuksen, Allahin tai vaikka Suuren Kurpitsan nimissä. Kritiikitön suhtautuminen uskonnollisen liikkeen johtajia kohtaan avaa oven väärinkäytöksille ja hengelliselle väkivallalle.

Toisaalta toinen käsky voidaan ymmärtää myös hyvin arkisestikin. Tunnustettua arvoa tai asemaa voidaan käyttää väärin. Hyvillä ja ylevillä periaatteilla voidaan perustella mitä räikeimpiä vääryyksiä.

Kysymyksiä

Elokuvan kaksi muuta hahmoa, Ohramaa ja "poju" edustavat myös tiettyjä perusrooleja. Ohramaa ei välitä Ahlforsin käskyistä tai komentelusta. Mutta hän ei välitä mistään muustakaan, kuten omista velvollisuuksistaan tai hänelle uskotuista tehtävistä. Minkälainen ihminen on tosielämän Ohramaa?

"Poika" on uusi, nuori työntekijä, jonka suu tukitaan. Pitäisikö hänen toimia toisin? Voisiko hän toimia toisin? Miten?

Jumalan nimi muistuttaa meitä siitä, kuka Jumala on ja mitä hän tahtoo. Se herättää meissä sekä levottomuutta että sanatonta kaipausta. Kaikissa vaikeuksissa meidän tulee kääntyä Jumalan puoleen ja odottaa hänen apuaan. Jumala on luvannut kuulla, kun kutsumme häntä luottavasti nimeltä.

Pirjo Ahlfors on 25-vuotias ja naimaton. Hänen harrstuksiaan ovat videoiden katselu ja itsepuolustuslajit. Hän pääsi nykyiseen työhönsä turvavalvontavastaavaksi kolme vuotta sitten valmistuttuaan vartijakurssilta erinomaisin arvosanoin.

Pirjo suhtautuu työhönsä erittäin vakavasti ja tiedostaa tarkasti vastuualueensa. Pahinta mitä hänelle voisi tapahtua on se, että hän jäisi kiinni huolimattomuudesta tai laiminlyönnistä omassa työssään. Ohjeensa hän saa osastopäälliköltä. Ja jos johonkin asiaan ei ole osastopäälliköltä ohjetta, Pirjo kokee, että hänen velvollisuutensa on tällöin soveltaa ylhäältä saatuja ohjeita.

Veijo Ohramaa on 34-vuotias ja naimisissa.Hän on työskennellyt firmassa jo 14 vuotta. Työ on Veijolle pakkopullaa, joka ei tarjoa hänelle uusia haasteita. Toisaalta Veijolla on mahdollisuus lintsata aina kun siltä tuntuu, sillä esimiesten valvonta ei ole tiukkaa.

Pitkän palvelussuhteensa vuoksi Veijolla on palkassaan kaikki mahdolliset kokemuslisät ja pitkät lomat. Pirjo Ahlforsin niuhotuksesta Veijo ei jaksa välittää. Niinkuin ei paljon muustakaan työssään.

Jonni "Poika" Takanen, 19, on aloittanut kaksi viikkoa sitten työnsä firman vahtimestariharjoittelijana. Moni turvavalvontakäytäntö tuntuu hänestä oudolta, mutta Pirjo Ahlfors on tehnyt hänelle selväksi, että ei ole Jonnin asia murehtia toimintatavoista. Koska Jonni on vasta-alkaja turvavalvonnassa, hänen kuuluu pitää suunsa kiinni ja noudattaa saamiaan ohjeita. Ohjeita ja määräyksiä Pirjo Ahlforsilla riittää jokaiseen asiaan.