Miten pitäisi elää?

Jeesus tiivisti lain Rakkauden kaksoiskäskyyn.

Matteus 22:37-40

Kristillinen etiikka perustuu erityisesti Raamatun kymmeneen käskyyn ja Jeesuksen antamaan esimerkkiin lähimmäisenrakkaudesta sekä apostoliseen opetukseen. Näitä on selitetty Katekismuksessa ja tulkittu kirkolliskokouksissa. Piispojen kannanotoissa on otettu kantaa aikamme eettisiin kysymyksiin.

Luterilainen etiikka

Luterilaisessa kirkossa korostetaan omantunnon äänen seuraamista ja järjen käyttöä eettisissä kysymyksissä. Kristillisen etiikan peruspyrkimyksenä on pyrkimys hyvän tekemiseen ja pahan välttämiseen. Kristityn tulee ratkaista asiat siten, että hän pyrkii toteuttamaan yleisiä kristillisiä arvoja kuten rakkauden kaksoiskäskyä tai kultaista sääntöä.

Rakkauden kaksoiskäskyssä kehotetaan rakastamaan Jumalaa yli kaiken ja lähimmäistä kuin itseään. Kultaisessa säännössä kehotetaan tekemään toiselle niin kuin tahtoisi itselleen tehtävän.

Luterilaisessa etiikassa keskeiset hyvän ja oikean teon kriteerit ovat asettuminen lähimmäisen asemaan,  lähimmäisen tarpeen huomion ottaminen ja hänen hyvänsä edistäminen.  Rationaalisesti perustellen lähimmäisen hyvä toteuttaa samalla yhteisön hyvän eli kaikkien - myös oman - edun.

Viime kädessä ihminen on kuitenkin kyvytön rakastamaan ja elämään oikein ja siksi armon käsite on kristinuskossa keskeinen. Tarvitsemme Jumalan armoa ja rakkautta voidaksemme rakastaa.

Suomen evankelisluterilaisen kirkon Katekismus jaettiin vuonna 2000 jokaiseen kotiin. Katekismus selittää nykyajan ihmiselle esimerkiksi Kymmenen käskyä, uskontunnustuksen, Isä meidän -rukouksen sekä kasteen ja ehtoollisen.

Kymmenen lyhytelokuvan sarja.

Kymmenen käskyä on Kirkon av-toimituksen tuottama kymmenen lyhytelokuvan tuotanto, joka valmistui vuonna 2000. Lyhytelokuvat ovat: Nettiosaajan elämä muuttuu, Osastopäällikkö, Mökki, Syntymäpäivä, Rankkari, Koti, Luontoretki, Takki, Piraatti ja Voi nuorta rakkautta.

Sarja on tarkoitettu käytettäväksi ensisijaisesti yläkoulun ja lukion uskonnon ja etiikan opetuksessa sekä seurakuntien nuorisotyössä ja rippikouluissa.

Voit katsoa videot 10 käskyä -alasivulla, jossa on videoiden lisäksi materiaalia oppimiseen ja pohdintaan.

Kolmen lyhytelokuvan sarja.

Usko, armo ja sovitus ovat kristinuskon keskeisiä käsitteitä. Keskeisyydestään huolimatta niiden sisältö ja merkitys voi usein muodostua teoreettiseksi. Miten ne voisi ymmärtää konkreettisemmin? Vastauksena tähän kysymykseen syntyi kyseinen kolmen lyhytelokuvan sarja.

Sarja on tarkoitettu lähellä rippikouluikää oleville nuorille.

Videoon liittyy nettisivusto.

DVD:n yhteiskesto 38 minuuttia.

Tilaussivulle

Neljä lyhytelokuvaa nuoruudesta

Minäkuva-DVD sisältää neljä tarinaa nuoruudesta. -Valintojen edessä: Koulutuspaikan valitseminen voi olla monelle peruskoulunsa päättävälle vaikea asia. Tehdäkö päätös ystävien vai oman kiinnostuksen mukaan? -Nimimerkillä: Nuoret käyttävät yhä enemmän aikaansa tietokoneella ja internetissä. Kuinka elämä nettimaailman ja oikean maailman välillä eroaa? Voiko nuori leikitellä minäkuvallaan näiden kahden maailman välissä?                                                          -Nuori maailmanvaloittaja: Yksin matkustaminen muokkaa nuoren kuvaa maailmasta ja omasta itsestään. -Huipulle: Moni nuori haaveilee malliksi tai julkkikseksi tulemisesta. Myös Oona haluaa viettää elämänsä parrasvaloissa. Yhteiskesto n. 22 minuuttia. Sallittu kaikenikäisille.

Tilaussivulle