Raamatun tunteminen kuuluu yleissivistykseen

Lue Raamattua verkossa: raamattu.fi

Raamattu on maailman levinnein kirja - tai kirjakokoelma. Vuosisatojen ajan se on vaikuttanut kokonaisiin kulttuureihin ja ihmisten elämään eri puolilla maailmaa. Siksi Raamatun tunteminen kuuluu yleissivistykseen, olipa oma näkemys siitä mikä tahansa.

Tutustu myös av-materiaaliin Raamatusta!

Raamatun synty ja sanoma

Raamatun kirjat ovat syntyneet lähes 1500 vuoden aikana. Useat kertomukset olivat ensin suullisena perimätietona, jota on tarkasti siirretty seuraaville sukupolville. Kirjoitustaidon kehityttyä kertomukset merkittiin muistiin, ensin papyrukselle ja myöhemmin pergamentille. Vanhan testamentin alkukieli on heprea ja Uuden testamentin kreikka, osin aramea.

Raamatun kirjat voisi sijoittaa moneen kirjastoluokkaan: on sotahistoriaa, lakitekstiä, runoa, kirjeitä, sukukronikoita, elämäkertoja, evankeliumeja. Silti ne kaikki kuvaavat samaa, ihmisen suhdetta Jumalaan, joka johdattaa maailmaa ja rakastaa luotujaan. Uuden testamentin kirjojen keskiössä on Jeesuksen elämäntyö ja ihmisen pelastus iankaikkiseen elämään.

Raamatuntutkimus

Teologian ala, joka tutkii Raamatun tekstien syntyä, kulttuuria, kieltä ja tulkintoja on nimeltään eksegetiikka. Sitä voi opiskella yliopistossa, teologisessa tiedekunnassa (Helsinki, Joensuu, Turku).

Tutustu raamatuntutkimukseen.

Tutustu Raamattuun eri tavoin

Raamattua voi lukea kannesta kanteen tai pienissä erissä mietiskellen. Tekstiä voi tarkastella teemoittain tai aikakausittain sekä käyttää apuna kommentaareja ja raamatunlukuoppaita. Erikielisiä raamatunkäännöksiä kannattaa vertailla keskenään. Koko Raamattu on käännetty 469 kielelle ja osia siitä jo yli 2500 kielelle.

Tutustu raamatunkäännöstyöhön.

Menetelmiä

Raamatun kertomuksiin ja henkilöihin voi perehtyä myös toiminnallisten menetelmien avulla:

Joka toinen vuosi alakoulut voivat osallistua valtakunnalliseen http://www.raamattuvisa.fi/ hyvin palkinnoin.

Lisätietoa:

Virkistä oppituntejasi Raamattuun liittyvällä av-materiaalilla

Arvaa mitä! Nukketeatterikertomuksia Raamatusta.

Arvaa mitä! Näin sanovat lapset, kun jotakin odottamatonta ja ihmeellistä on tapahtunut ja he haluavat kertoa tapauksesta toisilleen. Näistä neljästä nukketeatterielokuvasta kertomista todella riittää. Lapset Abel, Benjamin, Hanna, Talita ja Jooel tapaavat kukin vuorollaan Jeesuksen oppilaineen ja kuinka ollakkaan - ihmeellisiä asioita tapahtuu.

DVD sisältää neljä nukketeatterikertomusta: Talita elää, Kerjäläinen, Viisi leipää, kaksi kalaa ja Myrsky. DVD:n kesto yhteensä 44 minuuttia. Sallittu kaikenikäisille.

Saatavilla DVD ja siihen liittyvä kuunnelma-CD.

Tilaussivulle

Ihmeellistä! Nukke-elokuva pääsiäisen salaisuudesta.

Naapurukset Omri ja Abinadab perheineen saavat eräänä pääsiäisenä kerta toisensa jälkeen haukkoa henkeä: ihmeellistä! Neljä nukketarinaa kertovat pääsiäisen tapahtumat lasten, Helean, Markuksen ja Jonatanin silmin.

DVD sisältää neljä nukketarinaa: Helean aasi, Särkynyt kynä, Tyhjä hauta ja Kotiinpaluu. DVD:n yhteiskesto 40 minuuttia. Sallittu kaikenikäisille.

Saatavilla DVD ja nukketarinaan liittyvä kuunnelma-cd.

Tilaussivulle

Tähdellistä! Tarinoita ensimmäisestä joulusta.

Prokaattorin poika Balzar pääsee mukaan elämänsä matkalle kahden itämaan tietäjän kanssa. Kirkas tähti johdattaa heitä vastasyntyneen lapsen luo. Saman tähden näkevät Betlehemin niityillä paimentavat paimenet. Äitinsä menettänyt Bela haluaisi jäädä Betlehemiin, mutta hänen isällään on muita suunnitelmia. Kahden tarinan päähenkilöt Balzar ja Bela kohtaavat tallissa vastasyntyneen kuninkaan luona.

Tähdellistä! jatkaa suosittujen Arvaa mitä! ja Ihmeellistä! nukke-elokuvien sarjaa. DVD:n kesto 2 x 13 minuuttia.

Tilaussivulle

Kymmenen käskyä. Kymmenen lyhytelokuvan sarja.

Kymmenen käskyä on Kirkon av-toimituksen tuottama kymmenen lyhytelokuvan tuotanto, joka valmistui vuonna 2000. Lyhytelokuvat ovat: Nettiosaajan elämä muuttuu, Osastopäällikkö, Mökki, Syntymäpäivä, Rankkari, Koti, Luontoretki, Takki, Piraatti ja Voi nuorta rakkautta.

Sarja on tarkoitettu käytettäväksi ensisijaisesti yläkoulun ja lukion uskonnon ja etiikan opetuksessa sekä seurakuntien nuorisotyössä ja rippikouluissa.

Sarjaan liittyy myös oma nettisivusto. 10 käskyä -sarjan voi katsoa ilmaiseksi netissä ja se löytyy täältä.

Paavalin jalanjäljissä. Opintokokonaisuus Paavalista

Opintokokonaisuus käsittelee elämänkysymyslähtöisesti apostoli Paavalin historiaa ja merkitystä tämän ajan ihmiselle. Opintosarja tarjoaa matkan Paavalin jalanjäljissä suurelle yleisölle, mutta myös välineen syvempään Raamatun opiskeluun aikuisille. Ohjelma on jatkoa kahdelle aikaisemmin esitellylle ohjelmasarjalle Raamatun monet kasvot ja Ilmestyskirja.fi. Sallittu kaikenikäisille.